HomeInteresting10 egyértelmű jele annak, hogy okosabb vagy mint a legtöbb ember

10 egyértelmű jele annak, hogy okosabb vagy mint a legtöbb ember

Vannak emberek, akik úgy érzik sokkal okosabbak másoknál, majd kiderül, hogy ez óriási tévedés. Sajnos sokan nem képesek felmérni saját korlátaikat és abban a hitben élnek, hogy ők mennyire okosak és kreatívak. Szerencsére a jó pár elvégzett tanulmánynak hála ma már nem olyan nehéz észrevenni a magas intelligencia jeleit. Az, hogy valaki több végzettséggel is rendelkezik még nem jelenti azt, hogy intelligens. A mai cikkünkben összeszedtünk néhány jelet, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy okosabb vagy mint a legtöbb ember.

1, Már nagyon korán elkezdett érdekelni az olvasás

A tudósok ki akarták deríteni, hogy összefüggésben van-e az olvasás az intelligencia fejlődésével. Ehhez 2000 ikerpárt vettek alapul, akiket folyamatos megfigyelés alatt tartottak. A vizsgálatok során arra jutottak, hogy az a testvér, aki előbb elkezdett és meg is tanult olvasni sokkal magasabb intelligenciahányadossal rendelkezett. Ennek az volt az oka, hogy az olvasás elkezdte pozitív irányba fejleszteni az elméjét.

2, Gyakran megijedsz, aggódsz

Statisztikai adatok és kutatások alapján is arra a következtetésre jutottak, hogy a túl aggodalmas emberek, remek kommunikációs készséggel rendelkeznek, így bármilyen szituációból megfelelő érvelésekkel ki tudják magukat dumálni. Ez a magas verbális intelligencia jele. Az ijedős emberek ezzel szemben másképp intelligensek, ugyanis ők arra használják agyukat, hogy megvédjék saját magukat.

3, Hangszeren való játék az élet korai szakaszában

A történelem során már nem egyszer bebizonyosodott, hogy azok az emberek, akik idejekorán kezdtek el valamilyen hangszeren játszani jóval intelligensebbek voltak az átlagembereknél. Ez mind a mai napig így van. Sőt azok a gyerekek, akik hangszeren játszanak sokkal jobban teljesítenek a tanulásban, mint társaik. Ezt fokozza az a tény, hogy milyen gyakran és milyen sokáig játszanak az adott hangszeren. Azok számára, akik remek énekhanggal vannak megáldva szomorú hírünk van, mivel ez a tehetség nincs olyan hatással az agyra, mint a hangszer.

4, Kreatív vagy

Dr. Katie Davis neuropszichológus szerint a kreativitás az intelligencia egyik legszembetűnőbb jele, mivel az emberek ilyenkor nyitottan és elrugaszkodottan gondolkodnak. Sőt látniuk kell, hogy ha valamit tesznek, annak milyen hatása lesz, vagy ha valami megváltoztatnak, akkor az milyen eredményt szül.

5, Rendetlen vagy

Kathleen Vohs a Minnesotai Egyetem professzora arról számolt be, hogy minél rendetlenebb egy ember, annál okosabb. Egy tanulmány keretein belül két csoportra osztották az embereket. Mindkét csoportot arra kérték, hogy mondjanak néhány kreatív ötletet, amire a pingponglabdát fel lehet használni. Az egyik csoport rendezett, míg a másik rendetlen közegben dolgozott. A rendetlen csoport lényegesen kreatívabb és érdekesebb ötleteket vetett fel, mint a másik.

6, Kíváncsi vagy

A londoni Goldsmiths Egyetem tanulmányai szerint a kognitív fejlődésben óriási szerepe van annak, hogy emberek mennyi időt és erőfeszítést fordítanak a kíváncsiságuk kielégítésére. Viszont nemcsak a tanulás és olvasás járul hozzá ahhoz, hogy okosabbak legyenek, hanem a tanulás iránti vágy is. Ez az intelligens emberek jellemző tulajdonsága.

7, Magadban beszélsz

Nyugodj meg a magadban való beszéd nem annak a jele, hogy őrült vagy. Dr. Paloma Mari-Beffa és Alexander Kirkham egy tanulmány keretén belül arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van az emberre a magában való beszéd. A résztvevőket két csoportra osztották és feladatokat tettek eléjük. Arra kérték az egyik csapatot, hogy magukban, míg a másikat, hogy hangosan olvassák fel a feladatot. A hangosan olvasók koncentrációja és teljesítménye sokkal jobb volt.

8, Vicces vagy

Egy 2011-ben készült pszichológiai tanulmány szerint a hivatásos humoristák és a viccesebb rajzfilm-feliratokat író emberek magasabb pontszámot értek el a verbális intelligencia terén. A történelem során nem egy olyan élesezű emberről tudunk, aki rendkívül jó humorérzékkel rendelkezett, szóval bátran ki lehet jelenteni, hogy a humorérzéknek igenis sok köze van az intelligenciához.

9, Nyitott gondolkodású vagy

A Yale Egyetem 2008-as pszichológiai tanulmánya szerint az intelligens emberek sokkal nyitottabban kezelik más emberek nézőpontjait. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egyből elfogadják az ő döntésüket. A tanulmány azt is kimutatta, hogy jobban bíznak saját döntéseikben, így kevésbé valószínű, hogy lehet őket manipulálni.

10, Nem vagy meggyőződve arról, hogy okos vagy

A pszichológusok felfedezték az úgynevezett Dunning-Kruger-hatást, mely szerint a kevésbé kompetens emberek túlértékelik szellemi képességeiket, míg az intelligens emberek tisztában vannak korlátaikkal. Utóbbiakat sokkal jobban érdekli, hogy még több tudásra tegyenek szert és szélesítsék nézeteiket. Shakespearenek volt egy nagyon bölcs mondása: “A bolond bölcsnek tartja magát; de a bölcs tudja magáról, hogy bolond.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments