HomeInteresting10 dolog, amit, ha betartasz rend és fegyelem fog uralkodni a konyhádban!

10 dolog, amit, ha betartasz rend és fegyelem fog uralkodni a konyhádban!

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nők közel 70% -a főz inkább otthon. Átlagosan napi 71 percet töltenek a konyhában. Ez a helyiség még mindig az egyik legfontosabb tér a házban, ezért mindennek kényelmesnek, biztonságosnak és tisztának kell lennie. Azonban az első osztályú konyha is tartalmazhat olyan tárgyakat, amelyek még rosszabbá teszik a tisztítási folyamatot.

Univerzális vágódeszkák

Jobb, ha minden élelmiszernek külön deszkája van, a húsoknak, a zöldségeknek, és a halaknak is. A műanyag deszkák sokkal veszélyesebbek baktérium szaporodási szempontból, mert a vágások sokkal mélyebbre hatolnak ezen a felületen, így azt nem lehet rendesen tisztítani.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság azt ajánlja, hogy legalább két deszka legyen a konyhában. Az egyik legyen a húsoké / halaké, a másik pedig a fogyasztásra kész élelmiszereké.

Bútor lábak nélkül.

A szekrény alatt rengeteg szőr, por, kosz és egyéb más kórokozó is felütheti a fejét. Ahhoz, hogy ki tudd szedni erről a szűk helyről, sok időt és ügyességet kell feláldozni, valamint bevetni.

A tisztítási folyamat könnyebbé tétele érdekében különleges láb nélküli konyhabútorokat készíthetsz. De mindenképpen ügyelj arra, hogy a padlóhoz illeszkedjen.

A padló felülete.

Minden karcolás és a padlórés egy igazi mágnes a por és a kosz számára. A por és az apró zsírcseppek, olajok keveréke a parkettákba ragad, és kitöltik a texturált padló üreges foltjait.

Minél alacsonyabb a padló érdessége, annál kényelmesebb és könnyebb tisztítani.

Egy törölközővel mindent.

A kutatók a háztartási törölközőkből 100 baktériumot tenyésztettek ki 1 hónap használat után. Közülük fele olyan baktériumokat tartalmazott, amelyek betegséget okozhatnak. Így a törölközőt célszerű lenne csak egy feladatra használni. Legyen az kéztörlés vagy edények törölgetése.

A jó háziasszonyok a konyhában legalább 2 törölközőt használnak és hetente cserélik őket. Még higiénikusabb megoldás a papírtörülköző.

Kések tárolása.

Először is, ez a terjedelmes készlet sok helyet vesz igénybe a munkafelületen, ami miatt folyamatosan rakosgatjuk és koszos lesz, ezért extra gondoskodást és tisztítást igényel. Másodszor, az ilyen készletek általában sok kést tartalmaznak, amiből felét szinte nem is használjuk.

A konyhában elég, ha 3 jó kés van használatban 17 helyett.

Szagelszívó cső tisztítása.

A szagelszívó egyszerűen felhelyezhető, de annál nehezebb tisztán tartani, főleg ha a cső nem egyenes és a kis ráncaiban a por valamint a zsír felhalmozódik.

A probléma minimalizálása érdekében nagyszerű lehetőség a műanyag szellőzőcsatorna rendszer felhelyezése, mivel könnyebben tisztítható. Elegendő egyszerűen csak áttörölni egy nedves ruhával. A másik módja annak, hogy megvédd magad a kényelmetlen takarítástól, ha olyan konyhaszekrényt vásárolsz, ami eléri a mennyezetet és elrejti az összes csövet a konyhaszekrényben.

Műanyag edények.

Az élelmiszeripari termékek dobozai nem újrafelhasználható műanyagból készültek, ezért nem alkalmasak tárolásra, és nem használhatók fel újra, így azokat el kell távolítani.

A második képen látható tartályokat le kell cserélni, ha elveszítik színüket, megrepednek vagy nagyon karcosak lesznek.

Használati eszközök.

Kenyérpirító, valószínűleg a konyhaszekrényben van tárolva, hiszen majdnem minden héten igénybe van véve. De, azokat a  tárgyakat amiket nem használunk ki kellene dobni. Tudjuk, hogy kemény feladat, de jobb, ha megszabadulunk azoktól a tárgyaktól, amikről tudjuk, hogy már nem fogjuk használni.

Adjátok el azokat az eszközöket, amelyekre már nincs szükségetek vagy soha nem fogtok használni. Ezzel sok időt takarítotok meg, mert nem kell minden alkalommal leportalanítani őket.

Konyhasziget tűzhellyel.

Még akkor is, ha a konyha mérete lehetővé teszi, hogy a szigeten legyen a tűzhely, jobb, ha nem próbálkozol ezzel az ötlettel. Ha valami rosszul sül el a tűzhelyen, valószínűleg az egész konyhát ki kell takarítanod. Ha a tűzhely a konyha falához van helyezve, mindössze annyit kell tenned, hogy letörlöd a hátsó rácsot és a padlót.

Jobb a konyhaszigetet mosogatóval felszerelni, így extra helyet takarítasz meg.

Háztartási gépek az ablakpárkányon.

A készülék hőmérsékleti különbségéből kondenzátum keletkezhet, ami miatt gyorsabban meghibásodik. Különösen a mikrohullámú sütő van ilyen veszélynek kitéve: a kondenzátum elpusztítja a zománc bevonatot és egy év után berozsdásodik.

Egy külön polc sokkal alkalmasabb hely lenne a mikrohullámú sütőnek. Az ablak melletti rész pedig szabad lehet vagy külön munkaterületként is használható.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments