HomePeople10 döbbenetes tény, amik alátámasztják, hogy az ülő munka mennyire veszélyes.

10 döbbenetes tény, amik alátámasztják, hogy az ülő munka mennyire veszélyes.

Tudósok szerint minden brit állampolgár naponta 14 órát ül – sajnos a többi ország statisztikája is hasonlókat mutat. A Kaliforniai Egyetem egyik professzora, úgy véli, hogy az ülés egy természetellenes póz. Folyamatosan görnyedten ülsz az irodában, számítógéped előtt és azt veszed észre egy idő után mennyire fáj a hátad. Természetesen elmehetsz masszőrhöz, aki majd segít a fájdalmadon, de tudod, hogy az is csak egy időhúzás. Ameddig az ember munkát nem vált, addig sajnos el kell viselnie ezeket a fájdalmakat. Ismertetünk nektek néhány példát, mik lehetnek az ülő munka hátrányai.

Gerincferdülés

Az emberi gerincnek S alakja van, de ülő helyzetben az S alakú gerincoszlop C alakúvá változik át. Ha lehajolsz, a gyomor izmai gyengébbekké válnak, és rendszeres edzés nélkül nehezen tudják tartani a megfelelő formát. Amikor leülsz, a feszítés átkerül a medencébe és a gerincbe, ezzel fokozva a csigolyák nyomását. Az állandó feszültség a nyaki csigolyák beszorulását okozza, és végül az agy véráramlásának csökkenéséhez vezethet. Ennek eredményeként fejfájást és homályos látást tapasztalhatsz. A gerinc a belső szervek váza, ezért fontos, hogy egyenesen tartsuk anélkül, hogy állandó nyomást helyeznénk rá.

Kardiovaszkuláris rendszer

Az ülő életvitel egyik legsúlyosabb következménye a szív- és érrendszeri megbetegedés. például szívkoszorúér-betegség vagy krónikusan magas vérnyomás. A folyamatos ülő munka gyengíti az izmokat, rontja a vérkeringést, csökkenti az erek tónusát. A fizikai aktivitás hiánya a korai érelmeszesedés egyik fő oka lehet. Emellett az oxigénellátás és a fogyasztás közötti egyensúlyhiány is előfordulhat, ám a szívnek több oxigénre van szüksége, mint amennyit a vér szállítani tud.

Elhízás

A túlsúlyosság az egyik legnagyobb következménye az ülő életmódnak. Ha hosszabb ideig ülsz, az anyagcsere lelassul, és a szervezet kevesebb kalóriát éget el, és a zsírt feleslegként tárolja. Ha egy személy leül, a test csökkenti a zsírégetési folyamatokat 90% -kal, az inzulin szintje csökken, a vérnyomás emelkedik. Az elmúlt 50 évben a munkahelyek megváltoztak, most többet kell ülnie az íróasztal mögött, ami azt jelenti, hogy nincs ideje elégetni a kalóriákat. Az álló munka során a szervezet 35% -kal több kalóriát éget, mint irodai munkánál.

Izmok és csontok

A folyamatos mozgás és a fizikai aktivitás hiánya miatt a test izomzata gyengébb lehet. Leginkább érintettek a hasi izmok. De nem ez az egyetlen dolog. Egy másik lehetséges következmény az asztal mögött való ülés az idő múlásával csontritkuláshoz vezethet. Lassan elveszíthetik erejüket és törékennyé válhatnak.

Emésztőrendszer

A hasnyálmirigy felszabadítja a szénhidrátok glükózszintre való átalakításához szükséges inzulin mennyiségét. Azonban a passzív izmokban lévő sejtek sokkal kisebb mennyiségű inzulint igényelnek, míg a hasnyálmirigy rendszeresen szabadítja fel. A cukorbetegség és más betegségek hajlamosak arra, hogy kialakuljanak. Az ülő életmód más kellemetlen betegségeket is okozhat, mint a krónikus székrekedés vagy szélsőséges esetekben, aranyér.

Öregedés

A Lancet folyóiratban megjelentek a halálozási arányok a hipodynámiából, évente 5,3 millió halálesetet fedeztek fel. Ebből 5 milliónak a cigarettafogyasztás okozta a halálát. A telomerek a kromoszóma végein helyezkednek el, megvédve őket minden károsodástól. A telomerek az öregedési folyamat során egyre rövidebbek lesznek. Az inaktív életmód miatt a telomerek sokkal kevesebb idő alatt érik el azt a rövid méretet, ami jelentősen felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Mentális lehangoltság, szorongás

Az ülő életmód nagyon negatív hatással lehet a mentális egészségre. A fizikai aktivitás hiánya depresszió és szorongás vezethet. Kutatások szerint az állandó ülő póz az endorfinok hiányát okozza. A rendszeres testmozgás nagymértékben javíthatja a hangulatot és lazítja a testet. Ez javíthatja az önbecsülést és az önbizalmat. Ezen kívül a fizikai aktivitás befolyásolja a szerotonin termelését, segítve ezzel a depresszió, a memória problémák és az étvágytalanság közötti egyensúlyhiány leküzdését.

Álmatlanság

A mozgás hiánya befolyásolhatja az alvás minőségét. A tested állandóan pihenni akar, még akkor is, ha a szellemi aktivitásod épp csúcson van. Ezért, ha egész nap pihensz, tested úgy dönt, hogy már nincs szüksége alvásra és pihenésre. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy megszabaduljon az álmatlanságtól és javítsa az alvás minőségét.

Teljesítményproblémák

Az inaktív életstílusú férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavaroktól, prosztata problémáktól és hormonális egyensúlyhiánytól. Amikor egy ember folyamatosan órákat tölt el ülve, a kismedence vérkeringése lelassul, és végül gyulladáshoz és súlyosabb betegségek kialakulásához vezethet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments