Hometip10 bútor elrendezési trükk, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a kis nappalidból

10 bútor elrendezési trükk, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a kis nappalidból

Nagy valószínűséggel sokunk számára ismerősen hangzik, hogy kicsi vagy kevés a hely a lakásunkban. Nagyban megkeserítheti életünket, ha a nappalink a hálószobánk is egyben. Persze, bőven elegendő az is, hogyha a nappali olyan kicsi, hogy alig lehet benne elférni a bútorokkal. A megfelelő elrendezés érdekében óvatosan kell eljárnunk, vagyis a helyiség céljával kell megtalálnunk a fókuszpontot. Rengeteg ötletet lehet követni annak érdekében, hogy harmonikus kompozíciókat hozzunk létre anélkül, hogy új bútorokat kelljen vásárolnunk.

Nem kell túl bonyolult dologra gondolnunk, cikkünkben meg is mutatjuk, hogy mennyire egyszerű az egész. Te is befogod látni, hogy otthonod átrendezésében és felújításában örömödet fogod lelni.

A két fókuszpont elrendezése

Ezt az elrendezést két fókuszpont irányítja, ami azt jelenti, hogy a helyiséget úgy kell berendezni, hogy mindenki hozzáférhessen mindkettőhöz. Ezek a fókuszpontok általában televíziók, kandallók és/vagy ablakok jelentik. Kis helyiségek esetén a legnagyobb tárgyat, mint például a kanapé, úgy kell elhelyezni, hogy az egyik pontra nézzen. Ezután jöhet a többi bútort, amik a másik fókuszpontra néznek.

A beszélgetés elrendezése

Ez a konfiguráció a társadalmi életre vonatkozik. Itt a fő hangsúly a nappali szobájában lévő személyek közötti jó beszélgetés fenntartására irányul. Vagyis, a székeket és kanapékat négyzet vagy kerek tájolással kell elhelyezni. Egy jó dohányzóasztal elengedhetetlen az emberek számára, hogy arra tegyék az italokat, valamint a házigazda felszolgálhassa az ételeket vagy rágcsálnivalókat. A fotelek, székek között mindig maradjon hely, hiszen a vendégeknek jól kell éreznie magukat, ehhez pedig szükség van a személyes-és mozgástérre is.

A kiegyensúlyozott beállítás

Valószínűleg már te is láttál ilyen elrendezést. Ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis ez az elrendezés általános és rendkívül hatékony, hiszen a nappaliban lévő összes bútort kiegyensúlyozza. Egy közepes vagy nagy kanapéból, két székből vagy egy kis kanapéból áll az ellenkező oldalon, középen pedig a dohányzóasztallal. A fókuszponttal mindennek párhuzamosnak kell lennie, hogy mindenki hozzáférhessen.

Elrendezés asztalokkal

Ez a forma U alakú forma kiváló a nappaliba, ha több kis bútorunk van. Ezzel az elrendezéssel mindenki garantáltan le tud ülni és hozzáfér az asztalokhoz (két kis asztal és egy dohányzóasztal) is. Ez határozottan jó választás, ha egy kisebb bulit szeretnénk tartani.

A nyitott tér beállítása

A nyitott nappali egy maradék szabad hellyel tökéletes konfiguráció. Egy L alakú kanapé, fotelek vagy székek és egy asztal kiváló lehet. Ha vendégek érkeznek még néhány szék könnyedén elfér a szobában.

A televízió elrendezése

Ha a nappali egyben tévészoba is, akkor úgy kell gondolkodnunk, hogy mindenki akadályok nélkül nézhesse azt. Minden bútort a tévével szemben vagy legalább oldalirányban kell elhelyezni. Az ablak is lehet egy második fókuszpont, bár ez a kellemetlen fény miatt okozhat némi nézeteltérést. Inkább helyezzük a tévét az ablakkal azonos oldalra és tegyünk fel sötétítő függönyöket.

Az L alak összetétele

A derékszög segíthet meghatározni a helyes elrendezést. Az L alakú tájolás nem igényel sok helyet, kényelmesen befogadja a vendégeket, illetve nyitott teret hagy a közlekedéshez is. Ne felejtsük el a dohányzóasztalt, ami nélkülözhetetlen ebben a megoldásban.

A kandalló konfigurációja

Az elrendezés ugyanaz, mint a tévékészüléknél. A kandallónak mindenki számára elérhetőnek kell lennie, aki a nappaliban ül, de oly módon, hogy a tűz melege és a jó beszélgetés egyesüljön. Ha van tévé is ebben a szobában, akkor közvetlenül a kandalló fölé kell helyezni, hogy mindenki számára is látható legyen.

A dohányzóasztal beállítása

Ez egy olyan beállítás, amiben a dohányzóasztal a nappali fő útmutatója. Minden fotelt vagy széket úgy kell elhelyezni, hogy az egyetlen asztal mindenki számára elérhető legyen. Az asztal méretének pedig, akkorának kell lennie, hogy mindenki nyújtózkodás nélkül könnyedén elérhesse.

Az átlós kialakítás

Az átlós elrendezés különösen hasznos, ha a nappali négyzet alakú. Esztétikailag kiegyensúlyozott, helytakarékos és igazán könnyen beállítható. Csak el kell forgatni a bútort 45 fokos szögben és a szoba máris olyan lesz, mintha új lenne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments